Napközben nem sikerül,
otthon még nem megy?

Intim szokások

A székrekedés egyre nagyobb számban fordul elő már óvodáskorban is. A panaszok hátterében testi és lelki okok egyaránt szerepelhetnek. Sajnos legtöbb esetben a kisgyermekkorban kialakult szokások tehetők felelőssé a probléma kialakulásában, például az egyoldalú, szélsőséges, rostszegény táplálkozás. Egyre több finomított szénhidrátot (cukor, fehérliszt stb.) tartalmaz étrendünk, melyek nem biztosítanak megfelelő tápanyagot a hasznos bélbaktériumok számára, ezáltal felborulhat az egyensúly, a széklet mennyisége is kevesebb lehet. A mesterséges ételek adalékanyagainak hatására allergiás tüneteket jelentkezhetnek. Kisgyermekek a közöségben (óvoda, iskola) kontroll alá kerülnek, mely során sokat ülnek és nem mozognak eleget, nem isznak elég folyadékot, és nem szívesen használják a toaletett a rövid szünetek alatt, melynek hatására lassul a bélmozgás.

A megfelelő minőségű táplálék és mennyiségű folyadék mellett, a gyermek lelki állapotát is figyelembe kell venni. Ez összefüggésben áll a család otthoni vagy az óvódában kialakított intim szokásaival. Gyakran a szülők erőltetik a gyermeknek, hogy székletet produkáljon, mert az otthont elhagyva nem lesz megfelelő körülmény erre, de az ehhez szükséges időt is biztosítani kellene. A gyermekek sokszor nem inger által kakilnak, hanem stressz hatására préselnek, erőlködnek és erősen nyomnak, ami eredménytelen is lehet. Ha ez szokássá válik, később olyan problémákhoz vezethet, mint az aranyér kialakulása vagy a belső szervi süllyedés, mely elsősorban nőknél jelentkezhet. Amikor a gyermek nem tud préselni, és ezért szorong, rosszabb esetben a sikeres székletürítést fájdalom kíséri, ezért inkább visszatartja azt.
A megoldás a szokásokban rejlik

Flóra, a szuperegyensúly
Ahogy kis világunkban megteremtjük a belső egyensúlyt, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok. Flóra, a szuperegyensúly

A legcélszerűbb, ha a kelést és az egészséges reggelit követően marad elegendő idő az emésztőrendszer felébredésére is. A székrekedés megszüntetéséhez a pszichés problémákra is figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy a gyermekek akkor végezzék el a dolgukat, mikor ingert éreznek. Tudatosítani kell bennünk, hogy ez egy természetes folyamat, nem szabad szorítani. A kisgyermekeket ahhoz kell szoktatni, hogy mindennap lehetőség szerint ugyanabban az időben ürítsék székletüket. Ennek következtében a szervezet hozzászokik a napi ritmushoz és többé nem jár fájdalommal a székletürítés, elmúlik a félelem és a gyermekek számára természetes dologgá válik. A székrekedés gyógyszerrel csak tünetileg befolyásolható!
Már kisgyermek korban is kiemelt figyelmet érdemel a rostban gazdag táplálkozás, és a megfelelő folyadékbevitel, melyek a bélmozgásra serkentő hatással bírnak. Ha a bélflórában túlsúlyba kerülnek a „rossz baktériumok”, azok kiszorítják „hasznos” társaikat. Ezért utóbbiak folyamatos pótlására lehet szükség.